2020. március 4.

ÜVEGTEST- CORPUS VITREUM

Szinopszis az Üvegtest vagy Corpus vitreum című,
az óbudai Esernyős galériában 2020. március 11-én nyíló kiállításhoz.
Az Esernyős galéria kiállítóterébe egy festményinstallációkból álló, formailag és gondolatilag egységes, ugyanakkor játékos hangulatú kiállítást tervezek. A tárlat központi felvetése a test, mint fenomén és a képtest, mint médium kérdésköre, a vizuális érzékelés önreflektív gesztusain keresztül.
A hagyományos festészeti technikát tartalmazó anyagot speciális, és olykor taktilis tulajdonságokkal bíró munkákkal elegyítem. A kiállítás anyaga több médiumot is felsorakoztat, ugyanakkor összetartó gondolatiság és vizualitás mentén kérdez rá saját és a néző pozíciójára. Olaj, vászon munkáim a festék és a vászon fizikai tulajdonságaira és a megjelenített motívumra egyszerre fókuszálnak.  A Puha képek sorozat optikai és tematikai sajátosságokkal (pl.: puha médium, beépített nagylátószögű tükör) vonják be a látogatót a művek speciális befogadói lehetőségeibe. A kiállításon bemutatkoznak újabb üvegtest alapú installációim, melyekben az idő múlásával fokozatosan épülő kristályrajzolatok jelennek meg.
 Az Üvegtest vagy Corpus vitreum című tárlaton bemutatott művek sokszor személyes jellegből indulva, női referenciákat is mozgatva reagálnak korunk egzisztenciális kérdéseire. Képi eszközeit illetően a figurativitásból induló és a drámai groteszk felfokozottságával is élő alkotásokkal találkozhatunk. Egyéni humor, közép európai karakterű irónia hatja át a tárlatot, melynek szellemi inspirációi voltak Maurice-Merleau Ponty és Jean-Luc Marion fenomenológiai tanulmányai valamint Supka Magdolna a drámai groteszk elmélete.

Kelt: Siófok, 2020. 01. 05.                                                               Könyv Kata


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Közös Nevező

  Kiállításunk nyílik Siófokon, a Kálmán Imre Kulturális Központ emeleti kiállítótermében. A tárlatot Fazakas Réka, a Műcsarnok kurátora nyi...